En kongelige undskyldning

Jeg har altid haft respekt for Prins Henrik og ment, at han var en gevinst for Danmark. Desværre forsmået og forslået lige indtil han ikke var der mere – så viste hykleriet sit hæslige fjæs.

Min respekt for ham blev ikke mindre, da jeg mødte ham engang i midten af 90’erne på Nyborg Slot. Jeg var på arbejde for Danmarks Radio – skulle sende finalen i en nordisk pianistkonkurrence, som Henrik var protektor for. Alle ventede på prinsen – herunder restauranten ved slottet, hvor han skulle spise. Her ventede kokke og tjenere utålmodigt på den forsinkede prins, som de i øvrigt kaldte “den franske elektriker”. Hvorfor? spurgte jeg. Jo, når han vinker ser det ud som om han er ved at skrue en pære i. OK så.

Situationen var nu den, at jeg skulle sende direkte i P2 og det gik fint indtil pausen, hvor jeg havde forberedt 20 minutter langt program, skåret skarpt til. Også det gik fint indtil jeg i et tilstødende lokale står og fortæller den tusindtallige lytterskare ved højttalerne om koncertens anden del. Jeg runder af, da prinsen nærmer sig – vi kan gå i gang igen.

Men nej, pludseligt vender han om, fordi han som andre dødelige, skulle på toilet. Medens han altså måtte lade vandet måtte jeg “træde vande”, og det fik han åbenbart at vide, for da han lettere forpustet kommer tilbage og går forbi mig udbryder han “Undskyld”. Det røg jo ud til lytterne, og jeg spurgte ham “Må jeg citere Dem for det? – Det er nok den eneste kongelige undskyldning, jeg nogensinde får”.  “Ja da” svarede han og entrede koncertlokalet med et stort grin til publikums undren. Men radiolytterne vidste hvorfor.