Korrespondent i Tyskland

I midten af 1980’erne rejste jeg rundt i Tyskland en uges tid hver måned og lavede radio i form af reportager fra musikfestivaler, kunstmuseer og den slags. Kunden var Deutschlandfunk. Denne radioinstitution blev stiftet i 1962 og havde som formål bl.a. at sende information om forholdene i Vesttyskland til borgerne i Østtyskland. Det er næppe forkert at betegne radiospredningen som propaganda omend stilen og tonen i programmerne var “neutrale” og “oplysende”. Man sendte også specielt designede programmer til en række centraleuropæiske lande og Skandinavien, herunder Danmark. Som redaktør for de danske programmer havde man valgt den danske journalist Uwe Taubert, kendt fra Danmarks Radio for sine reportager fra hovedstaden Bonn, og han havde et par fastansatte og et lille korps af free lancere, herunder mig. Der blev sendt en halv time hver fredag aften ind over Danmark, og nogle af de faste rubrikker, jeg stod for hed MusikRejse, hvor jeg rapporterede fra de mange tyske musikfestivaler, KunstRejse, hvor målet var de mange tyske kunstmuseer, der skød op i Vesttyskland efter Anden verdenskrig. Jeg boltrede mig denne uge hver måned, ansættelsesforholdene var formidable og en aftale mellem Deutschlandfunk og DR betød, at jeg kunne klippe mine udsendelser sammen med den formidable tekniker Niels Larsen, der var tysk gift og dermed orienteret og interesseret i det, mine programmer handlede om. Både Niels og jeg havde Nordjyllands Radio som vores arbejdsplads, så det var oplagt. Det var med en smule vemod at jeg forlod det lukrative bijob, men forude ventede mit andet barn og arbejdet på Nordjyllands Radio tog mere tid. De internationale programmer fra Deutschlandfunk blev lukket da den kolde krig fadede ud.