Vindfløj og kamphaner

I 1993 skulle et gammelt fredet bindingsværkshus midt i Aalborg, rummende et levende håndværkermuseum, have en ny vejrhane. Designopgaven blev lagt i hænderne på min daværende svigerfar Svend-Aage Jakobsen, en visions- og fantasifuld arkitekt. Vejrhanen skulle fabrikeres i kobber, der har en levetid på 400 år, og Svend-Aage mente, at den derfor skulle indeholde nogle elementer, der kunne sige noget om vores tid. “Kan du ikke skrive nogle noder?” spurgte han mig og jeg kom i tanker om, at jeg havde komponeret en lille jingle, betitlet Kolon, til oplæsning i Danmarks Radios P1 af den nye bibeloversættelse fra 1992. Denne maratonserie kørte i flere år. Skuespillerne Erik Mørk, Nis Bank Mikkelsen og Lone Hertz læste dagligt et afsnit af Bibelen indledt af min 12 sekunders komposition.

Mit manuskript blev stukket i kobber og sat ind i den nye vejrhane, som stadig pryder det gamle hus i Aalborg. 10 år efter fik jeg så en idé. Hvorfor ikke spille den korte melodi ud over kvarteret? Den er faktisk ret lyttervenlig. Altså: når vinden går i en bestemt retning spiller en harpe via computer de 12 sekunder, ikke gjaldende ud over hele midtbyen, men sådan “stille og roligt ” som man gerne vil have alting på de kanter. Haandværkerhuset”, som institutionen hedder, sagde bastant nej. Den aldrende bestyrelse var nervøs for økonomien (jeg havde tilbudt at skaffe fondspenge og frasige mig kodaafgifter) og kunne ikke se hvordan det praktisk kunne realiseres (jeg havde fået nogle Aarhus-nørder til at klare den del af sagen) – mon ikke det i virkeligheden handlede om at man var bange for befolkningens reaktion på musikken? I øvrigt uden nogensinde at have hørt den.

Med vanligt temperament gik jeg til lokalpressen som tog sagen op. Jeg truede med at trække mine rettigheder til brug af noden tilbage, så man måtte tage vejrhanen ned og med meget andet. Det skete ikke og der kom ingen bibeltoner fra taget. En af artiklerne havde den meget passende overskrift “Kamphaner” og sluttede med denne replik fra mig: “Jeg tror, det ender med at vi får musik i den vindfløj og at folk bliver glade”.

Måske skulle jeg tage sagen op igen her 16 år efter striden – og 26 år efter vejrhanen blev sat op. Den skal trods alt holde 374 år endnu….