Kulturmødet er mit – og dit!

I lørdags sluttede den 7. udgave af Kulturmødet, der kulminerer i uge 34 hvert år på Morsø i Limfjorden. Jeg medvirkede som kurator for klassisk musik, moderator i samtaler om bl.a. kulturarv, og medlem af Kulturmødets advisory board. Kulturmødet havde i år 30.000 deltagere. Rekorden slås hvert år. Kulturmødet vil altid være en succes. Kulturmødet er mit fordi det er alles.

Det er mig, der har opfundet Kulturmødet og var en af de betydeligste udviklere af det i årene 2012-2018. Det siger jeg uden blusel, for ikke blot er det sandt, det kan også dokumenteres gennem omkring 8.000 dokumenter og mails i mit arkiv. Når jeg skryder på denne måde, er det fordi mange glemmer oprindelsen og det er aldrig godt. Nogle er sågar så galt afmarcheret i hukommelsen, at de bilder sig selv og andre ind, at det var netop dem, der opfandt Kulturmødet. Derfor vil der også her på www.engang.nu senere komme en serie kapitler med titlen “Kulturmødet indefra”. Det bliver sjovt.

Siden jeg var teenager har jeg opfundet små og store projekter af den art. Da jeg var 17 grundlagde jeg et litterært tidsskrift for unge betitlet “Send Ind”. Også dengang stiftede jeg Aalborgkirkernes Studiegruppe for Forsøgsgudstjenester, der i et årti arbejde med eksperimenterende liturgi over hele landet og i radioen. Andre projekter kom til de følgende år og senere i min ansættelse i DR.

I 1993 EBU-Rock, hvor 28 landes radiofonier sendte koncerter en uge fra Aalborg. I 2002 Amplitude Festival med dansk og fransk musik i København og Paris. I 1998 dr.dk/avantgarde, verdens første netkanal med samtidsmusik. I 2010 kom ORDKRAFT Festival, én af landets største sprog- og litteraturfestivaler med ca. 8.000 deltagere. Og i 2013 altså Kulturmødet. Min indsats består i alle tilfælde ikke blot i at lancere en idé eller udarbejde et koncept, men om i egentlig forstand at udvikle og realisere projekterne.

Da jeg havde deltaget i det første Folkemødet på Bornholm i 2011 tænkte jeg, at kunst og kultur fyldte for lidt og at de burde have deres eget folkemøde. I vinteren 11/12 udarbejdede jeg et koncept, som jeg præsenterede for nogle få kulturfolk og politikere i forsommeren 2012. Herefter fik jeg Region Nordjylland med på idéen og – mere eller mindre tilfældigt – valgtes Morsø som Kulturmødets hjemsted. I efteråret 2012 hoppede Morsø Byråd med på idéen, ansatte mig og i 2013 blev det første Kulturmødet afholdt.

Når jeg fremhæver min egen rolle er det ikke kun forfængelighed. Når jeg skriver “Mit Kulturmødet” er det også med et vist forbehold. Alle disse projekter udvikles af mange mennesker over tid og i og for sig er det lige meget hvor idéerne opstår. Hvis altså ikke det var fordi nogle for alvor bilder sig ind, at Kulturmødet er netop deres. Det er det ikke. Kulturmødet er hele Danmarks. Det står faktisk i det oprindelige koncept. Og også i år var det en stor glæde at observere, hvordan Kulturmødet – måske uden at vide eller ville det – holder sig ret strikte til mit koncept og de fleste af de idéer, de udviklinger og den terminologi, jeg bidrog med næsten i døgndrift i 7 år.