Til lykke til mig selv

Min farfar talte ned til sin fødselsdag hele året, men på selve dagen ville han ikke høre tale om den, endsige fejres. Jeg har det på samme måde. Jeg frabeder mig enhver henvendelse, jeg er som regel alene, kun mine børn forventer jeg en hilsen fra, og for ikke at blive skuffet sender jeg dem en reminder dagen før. Ellers handler min fødselsdag om at få en smule af tre elementer, der er vigtige i mit liv: elskov, kunst og religion (nævnt alfabetisk). Hemmeligheden ved de tre er at de gør det samme ved mig, men på forskellige måder. De flytter mig. Jeg er aldrig helt den samme efter en god koncert, en bekræftende messe eller opløftende elskov. Det handler ikke om fantasi eller drømme, det er helt konkret, og lykken er at kombinere de tre i én oplevelse, hvilket faktisk er sket mange gange.

Én af dem var på min 50 års dag, som jeg tilbragte i Paris (jeg er altid borte fra Danmark på fødselsdagen). Min ønskeseddel var: personlig rundvisning i min yndlingsarkitekt Jean Nouvels Institut du Monde Arabe, messe i min sognekirke Saint Eustache og – elskov. Jeg havde mødt Nouvel nogle gange og haft et par gode arkitektur-samtaler med ham; jeg var derfor inviteret til at besøge ham og spurgte nu, om han ville vise mig et af hans mest fremragende værker, det arabiske institut, men alas! – han var bortrejst. Dog: han sendte én af sine arkitekter, en begavet, smuk og talentfuld kvinde, som opfyldte alle mine ønsker. En engageret og kompetent rundvisning, deltagelse i messe i kirken, en dejlig middag og en skøn nat i lejligheden i Rue Balzac. Næste morgen var det ikke min fødselsdag mere, vi skiltes og har mødt hinanden et par gange derefter til receptioner, men uden dikkedarer.

Dagen i dag bliver ingen undtagelse, men min personlige fejring indeholder også udgivelse som e-bog af mine (foreløbige) erindringer, som altså læses her) med undertitlen ”Sæson 1” og så tager jeg hul på endnu et år på www.engang.nu, et projekt jeg er meget glad for og som kommer til at vokse. Gennem disse tekster (der er næsten 1.000 på lager skrevet gennem mange år) erfarer jeg gennem erindringen og erkender gennem erfaringen. Som værket også hedder ”Erindring – Erfaring – Erkendelse”. Engang studerede jeg videnskabsteori og jeg ser traditionerne positivisme, hermeneutik og kritisk teori i denne proces, der dels skal gøre mig klogere på mig selv, dels kundgøre for de undrende læsere hvem og hvad jeg egentlig er – på godt og ondt. God læselyst – og til lykke med mig!