Farvel, kød

Nej, jeg er ikke vegetar, selvom jeg ikke spiser meget kød. Jeg forsager heller ikke livets glæder. Men jeg græder tørre tårer over, at karnevallet i Aalborg er aflyst pga. corona. Intet kan være mig mere ligegyldigt. Karneval kan være utrolig smukt og spændende, men ikke i den danske drukversion.

I Danmark har man, som ofte når man importerer fremmede skikke, misforstået sagen, for det er snarere blevet til en slags goddag kød. Kød forstået som letpåklædte, uappetitlige og overdimensionerede, blævrende kvindekroppe i en folkelig koreografi og kostumer, der er så langt væk fra forbilledet som man kan forestille sig. Alt sammen akkompagneret af dumsmarte fyre, ræbende og råbende i fuldskab fra tidlig morgen.

Jeg har skam været til karneval. Da det første af slagsen i København blev holdt i pinsen 1982 skrev jeg en større reportage til den svenske avis Dagens Nyheter, og da Aalborg året efter præsenterede sit første karneval undersøgte jeg også sagen og udtalte mig til den lokale TV-station, hvilket medførte tæv fra én af arrangørerne bag karnevallet. Der gik 30 år før vi talte sammen igen…

Jeg boede på Strøget i Aalborg i midten af 80’erne og var et af ofrene for svineriet, især pinsemorgen, hvor turen til bageren foregik i et 3 centimeter tykt lag af knuste ølglas. På et tidspunkt flygtede fruen og jeg til Göteborg for at undgå karnevallet, men opdagede så, at også Göteborg holdt karneval – men et smukt og professionelt sådant, og næste morgen var gaderne rene og ordentlige. Man havde også øvet sig siden 1974. 

Nu har man så øvet sig i Aalborg i knapt 40 år og det er ikke blevet bedre. Festen hærger byen i helt utilladelig grad. Den er dum, støjende, grim og stinkende – ligesom deltagerne. Nu får jeg nok tæv igen – det ultimative udtryk for hvad tåbefesten dybest set er.