KVINDE!

Kvinder har ikke adgang til den græske halvø Athos (eller til frisøren Fade Zone i Aalborg). På Athos bor 1400 munke fast og nogle hundrede besøger stedet årligt, men altså kun mænd. Det er underligt, for dels fortæller en legende, at Vorherre gav Jomfru Maria stedet i gave (derfor kaldes det også “Jomfru Marias have”), dels er den altafgørende dagsorden for munkene fred og skønhed, bl.a. praktiseret gennem bøn og stilhed. 

Man kan sagtens tale om ligestilling og kvindesag i dén anledning, men i et så åndeligt rum er der næppe plads til så prosaiske problematikker – det kan man lide eller lade være. Man kan også gøre sig bodega-lystig over det med fred og stilhed i forhold til kvinder, men det vil være upassende og uforstandigt når det gælder selve dette at alle har en kvinde som mor. Kvinden er i meget konkret forstand livets ophav. Men kvinden er i mangen forstand også livets opretholder.

Jeg har vanskeligt ved at se livet uden kvinde og dermed uden skønhed. For mig repræsenterer kvinde genuin menneskelig skønhed. Naturligvis findes der også smukke mænd, men skønhed betragtet i en større helhed (moderrollen, empatien, intelligensen, talentet etc. etc.), livets elementære byggesten, finder jeg alene hos kvinden. 

Jeg kan naturligvis blive tiltrukket af kvinder, der gør sig smukke, men er næsten fatalistisk tiltrukket af kvinder, der er smukke – og det er de fleste. “Ægte skønhed kommer indefra” er en kliché, men det gør ikke indholdet mindre sandt, og de (mange) smukke kvinder, jeg kender, er det i kraft af deres indre kvaliteter og så dette, at de smukkeste er dem, der véd, at de er det.

Jeg kom for et par år siden i modvind – mest fra kvinder – for et digt, der lakonisk lød “De fleste kvinder jeg kender er klogere end de fleste mænd jeg kender”. Af grunde, jeg stadig ikke har udgrundet, blev nogle kvinder sure og følte sig nedgjorte. Netop det er en anden skønhed ved kvinden – det gådefulde. Det er et snedigt trick fra Vorherre…

Kvinder er fredsskabere. Selvom kun 5-6 % af modtagerne af Nobels Fredspris er kvinder, så er det min erfaring, at kvinder har kvaliteter, der gør dem til bedre forhandlere, de er løsningsorienterede, kompromissøgende på den gode måde, omgængelige og empatiske. Hvis kvindelige kvaliteter (som mænd jo også kan rumme) havde mere magt i denne verden, ville kloden være et mere fredfyldt sted.

Nogle vil nok kalde mig mandschauvinistisk. Kan være at dette også lyder højstemt, og det må det så gøre. Jeg lever fint med og af – kvinde!