Mit liv med DR 2 – Ungdommens energi

Første gang, jeg optrådte i radioen, var i 1968, da jeg var 14 år. Det var i Nordjyllands Radio, som senere blev min arbejdsplads. Jeg har tidligere beskrevet, hvordan Jørgen Pyndt havde givet mig spalteplads på Aalborg Stiftstidende ugentlige ungdomsside, “Side 68”. Det var ret imponerende, at man i året for det, der blev ungdomsoprøret, mente at man skulle give unge et talerør. Jeg brugte det flittigt, og en dag blev jeg ringet op af en dame fra Nordjyllands Radio (det hed vist distrikt Aalborg på det tidspunkt). Hun var journalist og hed Helle Rydahl, og hun spurgte om hun måtte interviewe mig ind imellem om det at være ung. Dengang sendte man en halv time hver mandag aften, ikke mere, men jeg fik faktisk taletid regelmæssigt om dette og hint. 

Dette førte forskelligt med sig, og da jeg i 1969 kom på konservatoriet fik jeg kontakt med free lance medarbejder Tage Mortensen, der boede i Frederikshavn, men turede landet rundt og lavede reportager om unge og klassisk musik. Ud over at Tage blev en rigtig god, livsvarig ven og senere kollega både på konservatoriet og i Danmarks Radio, blev han min indgang til den landsdækkende radio, hvilket naturligvis var mere spændende og fint, end den nordjyske regionalradio. I begyndelsen af 70’erne gik det hurtigt for mig og radioen – på flere fronter. Sideløbende med konservatoriet begyndte jeg at lave småreportager selv, og da Provinsafdelingen blev etableret i 1973 og der blev tilført betydelige midler fra landsprogrammerne til regionalsystemet, blev jeg leverandør til et nyt program, Samklang, bestyret af Tage og senere legendariske Knud Wissum, der overtog helt, da Tage blev chef for Pigekoret. Jeg var i hele konservatorietiden frem til 1979 storleverandør til Samklang og elskede at fare rundt i landet (og nogle gange til udlandet) med en 8 kg tung nagra båndoptager.

Men musikken var ikke det eneste. I 1972 stemte Danmark sig ind i EF; jeg har tidligere beskrevet, hvordan jeg (dengang) var modstander og vandt en artikelkonkurrence om EF i 1971. Det bragte mig i TV første gang. Undervisningsafdelingen havde en redaktør, Flemming Adstofte, der nedsatte en slags EF ungdomsredaktion, hvor jeg deltog i er par debatudsendelser. Særdeles spændende. Og så var der jo det kirkelige (som kom til at fylde så meget, at det får sin helt egen historie senere). Jeg komponerede kirkemusik, var organist på landet, og havde i 1971 taget initiativ til “Aalborgkirkernes Studiegruppe for Forsøgsgudstjenester” sammen med Per Bucholdt Andreasen, senere kollega i DR og nu præst og formand for de andre præster, og da DR i 1974 ansatte den kreative og driftige Mogens Hansen som programmedarbejder, bragte jeg mig straks i søgelyset med mine salmer og eksperimenter, så i årene frem til 1978 blev jeg flittigt brugt, både som salmekomponist, debattør og som tilrettelægger af kirkelige indslag og udsendelser. Det skulle blive en meget væsentlig del af mit liv. Da jeg sluttede på konservatoriet i 1978 kom det til at handle om musik, kirke – og radio, radio, radio!