Mit liv med DR 7 – Fri fugl

Sammenlagt 30 arbejdsår i Danmarks Radio kan naturligvis ikke beskrives i syv korte tekster, som er formatet her i erindringerne, men mange gange før og efter denne lille serie er DR på tapetet, både i små anekdoter og mere afgørende betragtninger og erfaringer. Som tidligere skrevet var min status som “fri fugl” de første mange år, afgørende for mit engagement i det, der stadig vil stå som mine bedste jobs på mit livs bedste arbejdsplads. Jeg havde derfor i hele denne periode mange andre gøremål og decideret faste jobs – approberet af mine skiftende chefer, som reglerne var. 

CV’et (som bærer overskriften “Blandet andet…”) på min hjemmeside www.evanthore.com kan hjælpe til at huske i hvert fald noget af alt det, jeg involverede mig i også efter jeg i 1979 kom på fuldtid i DR.

Jeg afsluttede mine studier ved Nordjysk Musikkonservatorium men fortsatte et par år med studier i filosofi og musik ved Aarhus Universitet. Jeg beholdt også mit job som lærer ved Aalborg Musikskole indtil 1984. I 1977 var jeg begyndt som hovedanmelder for den klassiske musik på Aalborg Stiftstidende. Det job beholdt jeg indtil 1986, afbrudt af en kort periode som musikredaktør på Weekendavisen. Jeg vendte i øvrigt tilbage til Stiftstidende i 2005, men indså, at jeg var vokset væk fra anmelderiet og blev hyret til at skrive klummer i stedet. I den første Stiftstidendeperiode var jeg fast kronikør. I samme periode også fast kommentator af kultur/musikstof i Kristeligt Dagblad. I alle årene har jeg brugt den omfattende musikproducer uddannelse, DR gav mig da jeg kom på fuldtid. Det har resulteret i, at jeg har været involveret som producer eller andet i omkring 300 CD’er – en beskæftigelse jeg i øvrigt savner meget. Altid har jeg også tilfredsstillet trangen til at blande mig og råbe op gennem kronikker, debatindlæg, deltagelse i konferencer og holdt flere hundrede foredrag. Også et stort antal udvalg, kommissioner, juryer m.v. har nydt godt af (eller det modsatte) min deltagelse, især naturligvis inden for musik og kirke. Jeg er aldrig holdt op med at komponere og digte. 

Alt dette handler www.engang.nu om – og også om de tanker, jeg gør mig i disse mere stille erindringstider, hvor det absurde spørgsmål “Har jeg prioriteret rigtigt?” dukker op i mit sind igen og igen. Jeg tænker naturligvis på hvad man kan kalde det sociale liv. Det kan virke som en kliché: efterhånden som arbejdet ebber ud melder ensomheden sig. Det sidste, jeg slipper vil være at skrive ord og toner; men det er jo også en ensom affære.

Så må jeg i øvrigt sande, at den beslutning jeg tog, da jeg gik ud ad svingdøren på Rosenørns Allé 30/4-04 om at jeg “aldrig vil være chef og aldrig have en chef mere” ikke kom til at holde vand. Jeg blev igen og er stadig min egen chef – jeg husker det ikke som  hårdt et arbejde…

Mit liv med DR i dag? Jeg er en ivrig lytter til P1 og seer til DR2, men det bliver mindre og mindre. Jeg agerer sur gammel mand og er en ivrig kritiker af DR – på Facebook, i mails til redaktionerne, kronikker og debatindlæg. Det går ned ad bakke med kvaliteten på alle områder er mit gentagne budskab. Og som altid: jeg har ret!