Paper Bit Moon 4

21. oktober 1980 fødte Bit vores søn, Christopher. Vi var flyttet til Oxholm Gamle Smedje langt ude på landet, og det passede fint til den måde, Bit reagerede på i sin nye rolle som mor. Hun har meget stærke urdrifter og næsten som et dyr lukkede hun sig inde og skærmede beskyttende sit afkom i flere måneder, medens jeg fór land og rige rundt på arbejde for at skaffe føde og give min lille familie ro. Det var stort og smukt, og jeg nød rollen som en moderne landligger, ignorerende al kønsrolle- og ammestuesnak. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at disse første måneder i Christophers liv har bidraget til den ro og afklarethed, der stadig er særlig for ham.

Redebygningen varede dog kun et år; både Bit og jeg længtes efter bylivet – og igen: næsten over night skiftede Bit karaktér – nu skulle der ske noget. Vi købte et hus i rigmandskvarteret Hasseris i Aalborg. Det passede den eksklusive og lettere snobbede Bit ganske godt; selv havde jeg haft min gang i kvarteret (den mere fattige ende) i teenagetiden, så jeg var for så vidt også tilfreds, endskønt jeg altid har haft mine forbehold over for det logeagtige klientel, der bebor det forlorne kvarter. ”Er det Paradis? Nej det er Hasseris”, som jeg plejer at sige.

Jeg havde fuldtidsjob i DR, men har altid haft kapacitet, temperament og iver efter mere, så jeg nåede også at passe forskellige free lance-jobs, holde foredrag, skrive musik og meget andet i et ret hektisk tempo, som ikke altid har befordret lykke i mit liv – heller ikke denne gang.

Bit var i begreb med hvad hun skulle arbejdsmæssigt. Hun tog job som tjener i et luksuriøst miljø i Aalborg, hun passede forbilledligt barn og hjem, men vigtigst af alt: hun intensiverede sit arbejde med kunsten at klippe i papir, psaligrafi, som hun havde dyrket siden barndommen. Tilskyndet af bl. a. min mor og jeg producerede hun en brevpapirmappe, der blev en slags kommercielt gennembrud for klipningen. Men, som tiden har vist, så er der tale om egentlig kunst på meget højt niveau, og tilmed inden for en niche, som ikke mange dyrker. Man skal kende til hendes værk for at forstå det; det er ikke svært at finde, for i dag er hun internationalt anerkendt for psaligrafi og har stor og fortjent succes med det. Jeg er dybt imponeret og lykkelig for at have været vidne til en lille del af det efterhånden store livsværk, Bit præsterer!

En lille anekdote fra 1982 skal fortælles. Allerede med en betragtelig produktion bag sig kom Bit til at deltage i en udstilling i Huset i Aalborg. Der var et dusin lokale kunstnere repræsenteret – og Simon Spies med et skilderi eller to af egen produktion. Sandsynligvis noget ragelse, jeg husker det ikke, men den excentriske rejsekonge kom på besøg. Det var selvsagt noget, der passede godt ind i Bits selvskabte myte, og med den æteriske titel ”Sjælens Spejl” på plakaten var projektet så tilpas luftigt og spektakulært, at Bits klip gjorde sig rigtig godt. Det gav hende ekstra blod på tanden med psaligrafien, men ak – ægteskabet vaklede og igen følte min skønne hustru, at der skulle ske noget nyt. Bit ville studere på Aalborg Universitet og som følge heraf måtte hun og Christopher indrette sig uden mig i et kollegiebyggeri i Aalborg Øst – på alle måder så modsat Hasseris, som muligt. 

Det skete (naturligvis) – vistnok i 1983, og jeg sad igen alene tilbage, når jeg ellers var hjemme, i en stor rød kasse af en villa. Igen deprimeret og uden helt at forstå hvad der var sket. Bit tilmeldte sig dansk-studiet på AUC, hvor første år var en slags basisuddannelse. Ét af projekterne gik ironisk nok ud på at beskrive klasseforskellene i den gamle arbejderby. Det var der ikke megen psaligrafi ved….

Fortsættes – så længe lager haves