Salmehit på buffet’en

Det skete for vel 5-6 år siden da jeg ofte spiste morgenmad i restaurant Le Sommelier i Kastrup Lufthavn under mit almindelige pendleri. Der beskæftiger man en del svenske tjenere, og en morgen går én af dem forbi mit bord og nynner diskret en melodi, jeg kender. Hvis nogle af mine temmeligt mange ”nye salmer” fra 70’erne kan kaldes et hit i de sammenhænge, så er det ”Via Dolorosa”, som Johs. Kirkegaard skrev tekst til.

Den meget enkle melodi skrev jeg i løbet af en halv time 12. marts 1972, så den fylder altså 49 år da dette publiceres. 1. april samme år blev den sunget første gang af Kjeld Ingrisch, akkompagneret af Ole Koch Hansen på klaver og Niels-Henning Ørsted Pedersen på bas i DR’s P1.

Siden blev teksten oversat og salmen udgivet på flere sprog, arrangeret i mange varianter, bl.a. for big band, og den blev brugt rigtigt meget rundt om. Jeg får stadig forespørgsler om den og kan registrere, at den også i dag bruges flittigt.

Tilbage til Le Sommelier, for jeg måtte jo spørge den forbipasserende svenske tjener, hvorfor hun nynnede netop den som underholdning til min morgenmad. Jo, hun syntes, hun kunne genkende mig som ophavsmand, og hun var meget glad for melodien, som hun lærte at kende som ung i et kirkekor i Örebro – og ja: Via Dolorosa udkom naturligvis også på svensk…