Dagens kontor

Dagens kontor ligner gårdsdagens og det fra sidste år som lignede det fra sidste årti og det fra 90’erne. Jeg har altid haft et næsten kultisk forhold til min fysiske arbejdsplads, kontor, studie, atelier eller hvad det er blevet kaldt gennem tiden. Faktisk står det i modsætning til mit ofte rodede, flagrende, søgende arbejde, kreativitet kaldet. Jeg kan nemlig kun arbejde i total, næsten ”autistisk” orden. Det har betydet, at mine mange skiftende arbejdssteder altid som det første skulle indrettes og klargøres og det vel at mærke på en særlig måde, som gennem livet stort set ikke har ændret udseende.

Jeg har brug for et skrivebord, naturligvis, alt mit teknologiske grej, som opdateres flere gange dagligt og altid skal fungere, mit askebæger til højre for mig, et skuffesystem, der altid matcher ”skrivebordet” på mine computere og andet nyttigt.

– Og så de mere bløde ingredienser: levende lys (ægte stearin), blomster eller planter, og ikke mindst en sofa, så jeg kan tage det daglige 20-minutters powernap over middag, som jeg har haft brug for siden jeg var teenager, og som mine arbejdsforhold som regel har gjort muligt. Kort sagt: mit arbejdssted er præget af luksus og forkælelse og det er der en grund til: jeg er simpelthen mest effektiv i denne verden af orden; jeg ved, at der er bedre plads til det mere egentlige i tilværelsen, hvis jeg ikke skal kere mig om det nødvendige.

Folk, der kender mig ved, at jeg på den ene side ikke er nogen dovenlars, på den anden side som regel har et ”ryddet” skrivebord. Det samme med omgivelserne – de tangerer en kedelig orden, hvis ikke levende lys og blomster, sofaen og slumretæppet pegede på en slags menneskelighed. Til gengæld har jeg ikke brug for megen plads. Da jeg for nogle år siden boede i en gammel skole på landet, befandt mit kontor sig i et tidligere toilet på 6 kvadratmeter; før det havde jeg kontor i en nedlagt latinskole i Aalborgs centrum på det tidligere drengetoilets 10 kvadratmeter – det afstedkom en del uhøviske bemærkninger om arten af mit arbejde…

Mine fysiske krav til kontoret følges op af en streng arbejdsdisciplin – jeg begynder altid senest kl. 5 om morgenen og tager altid fat på de mest udfordrende opgaver først, ellers vokser de sig større i løbet af dagen, er det min erfaring. Til gengæld får jeg hurtigt overstået alt det administrative, så jeg kan komme ud i det virkelige produktionsliv til koncerter, foredrag, kreative møder og andre spændende ting.

Nå ja, også er der jo formiddagens (max!) to bajere på den lokale og måske en omgang rafling med vennerne. Men så er kreativiteten også sikret resten af dagen og måske natten med, før jeg tidlig morgen møder op til et ryddet skrivebord og friske blomster på dagens kontor, der ligner gårdsdagens og det fra sidste år som lignede det fra sidste årti og det fra 90’erne…