Send ind!

Jeg løb forleden over en hjemmeside, www.sein.dk. Det er et prisværdigt initiativ, et projekt, hvor unge kan udtrykke sig ”for unge om unge” som der står. Projektet afholder også events af unge for unge og meget andet. Meget fornemt. Undersiden www.seinmag.dk offentliggør hver dag tekster, billeder og andet, som unge har sendt ind – ”sein ind” som der opfordres til.

Med fare for at lyde som én af de der gamle mænd og kvinder, der har prøvet det hele før, tænkt alle tanker og fået alle verdens idéer, så render et af mine tidlige projekter mig i hu. ”Nordjyske Morgenblade” (et underligt miskmask af den socialdemokratiske avis Ny Tid og venstrebladet Aalborg Amtstidende) skrev 28. august 1971 en artikel med overskriften ”send ind vil prøve at efterleve drømmen om det helt frie ord”. Det handlede om en idé, jeg havde fået et par år før og som nu var en realitet. Et lille blad med digte, tekster, tegninger m.v. – ”af unge, om unge for unge” som der står på forsiden.

Inspirationen kom fra digteren Otto Sigvaldi Petersen, en original, der vandrede rundt på Strøget i København omkring 1970 med en faldefærdig barnevogn og solgte sine små selvudgivne hæfter med digte, mange af dem skrevet af børn. ”Hindbærbrus og Kragetæer” hed nogle af samlingerne, og den karnevalsagtige Sigvaldi fik ikke blot anerkendelse og kærlighed fra de forbipasserende, herunder børnene naturligvis, men også på længere sigt fra det kulturelle establishment. Jeg fik undertiden en god snak med ham; det var aldrig kedeligt.

Nu lavede jeg altså med base i Aalborg mit eget lille organ for unge digtere, tegnere etc. Jeg kan ikke huske, hvor mange udgaver ”Send Ind”, der kom, før jeg drog videre til nye projektmarker, men jeg har da et par eksemplarer, der fortæller at bladet kostede 2 kr., blev redigeret af tre gymnasieelever, udgivet af forlaget ”team”, og det første eksemplar indeholdt en slags manifest om det at digte og være ung – og om betydningen af at lytte til børn og unge.

Send ind gik ind, men selve ideen om det vigtige i at lytte til børn og unge overlevede i mit idékatalog og de fleste af de projekter, jeg kom til at arbejde med, herunder Ordkraft Festivalen og Kulturmødet. Jeg tror stadig på det. Derfor glæder initiativer som ”Sein” mig overmåde, og der går ikke en dag, hvor jeg ikke lærer et eller andet af mennesker, der er i begyndelsen af livet. Hvis ikke bliver jeg dummere.