Med Gösta og Ernst på tour

Han spiste fersk chili under hele flyturen; han var hele tiden i gang med at lære et nyt sprog; han var en mester i gæstfrihed og imødekommenhed. Det handler om impressario Gösta Schwarck (1915-2012). 

Tjekker man ham ud på Wikipedia finder man et særdeles broget billede. Han var komponist i en genre, der kaldes klassisk easy listening, han drev en handelsvirksomhed med luksusvarer til kvinder, han var soldaterkorleder, stifter af Miss Danmark-konkurrencen, i over fire årtier internationalt anerkendt impressario med klassisk musik som speciale. Han blev hædret med offentlige ordener og priser fra lande over hele verden, herunder Bulgarien, som han havde et nært forhold til. Så nært, at han giftede sig med den 38 år yngre, gude-smukke bulgarske pianist Assia Zlatkowa.

Jeg mødte Gösta i midten af 80’erne og var vel på en halv snes udlandsrejser med ham, hvis formål var at lytte til opera. Forhistorien er, at den driftige Ernst Trillingsgaard i 1985 blev direktør for Aalborghallen og satte sig for at opdrage nordjyderne til at høre opera. Uden selv at have den store faglige indsigt i dén genre indledte Trillingsgaard et samarbejde med Schwarck om at importere operaer især fra Østeuropa – med stort held. Vi var så en flok journalister og musikfolk (jeg fra DR Nordjylland), der blev inviteret med ud at høre opera, med Gösta og Ernst som piloter (heldigvis ikke i cockpittet). Her viste Gösta et af sine mange talenter. Han bookede altid første klasse i flyet til sig selv og vi menige fik plads på turistklassen. Men ikke så snart var flyet boardet før vi blev opgraderet til første – den var sikker næsten hver gang og det vidste Gösta.

Også når vi landede og havde 4-5 dage i Bulgarien, Ungarn, Tyrkiet og hvor vi ellers var, skaffede Gösta og Ernst os ind alverdens steder og diskede op med uhørt luksus, der fik det egentlige formål – at opleve opera – til at glide lettere ned. Ikke at vi havde noget imod opera, tværtimod, men undertiden var niveauet lidt mølædt og kedsommeligt. Dog: vi både hyggede os og arbejdede alvorligt på turene med Gösta og Ernst. Og: Trillingsgaards strategi virkede: i løbet af få år blev Aalborghallen centrum for mængder af opera og niveauet voksede til “Scala”-klassen.

Lad mig lige benytte lejligheden til at gøre op med begrebet “luderture”, som må være opfundet af hardcore journalister og vist er udtryk for en grad af korruption. Ikke blot er ordet grimt – indholdet er også, i hvert fald når det gælder vore operarejser. Jeg oplevede aldrig hverken direkte eller indirekte pres til at mene noget, endsige overhovedet sende noget – og vore respektive medier betalte i øvrigt for os. Allerhøjest blev vi musikfolk bedt om nogle gode råd som de naturligvis fik.

Vi var jo på tour med to gentlemen!