Tre Trilogier

Da jeg i 2004 forlod DR og ved en fejltagelse returnerede til Nordjylland for at begynde et nyt kapitel i mit liv, tog jeg min trang til at finde på halvstore projekter med mig og i de første år brugte jeg især tiden på tre trilogier, hvoraf desværre kun de to første blev realiseret efter hensigten.

Jeg ville tegne tre portrætter: af billed/rumkunst, af kunsthåndværk og af traditionelle håndværk. De skulle hver især bestå af tre elementer: en bog, en TV-serie og et livearrangement. Tilsammen skulle de 3 x 3 “værker” fortælle om kunst og håndværk i fortid og nutid gennem portrætter af de kunstnere og håndværkere, der skabte tingene, alt sammen naturligvis set med mine øjne og med udgangspunkt i det nordjyske.

Først tog jeg fat i billedkunstnerne. I 2008 skrev jeg bogen “Indtryk – Udtryk” med undertitlen “24 billedkunstnere i Nordjylland”. Den udmærkede sig ved, ud over at være pænt udstyret, også at indeholde en DVD, hvor man kunne se hundredevis af de værker, kunstnerne havde skabt. Andet afsnit i dét værk var 16 halvtimes udsendelser på TV2Nord, betitlet “Evans Indtryk”, hvor jeg besøgte kunstnerne i deres rette element, atelieret, og formidlede en slags tredimensionelt portræt af kunstnerne. Dertil kom 4-5 udstillinger rundt om i landsdelen med de samme kunstnere. Det gik godt.

Anden del realiseredes allerede i 2009 med bogen “UNIKA – kunsthåndværk i Nordjylland” (også på tysk), igen en flot udstyret bog med en snes kunsthåndværkere af forskellig art: keramikere, glaspustere, tekstilfolk, ravslibere etc. Også her en udsendelsesserie på TV2Nord med 16 udvalgte kunsthåndværkere, og det tredje element: en stor udstilling på Utzon Centret i Aalborg. Det gik godt.

Nu glædede jeg mig til at komme i gang med håndværkerne. Dermed mentes en murer, en tagdækker, en skomager, en kok, en ostemager etc. etc. Jeg sled og slæbte i månedsvis for at finde de bedst egnede til mit projekt, udarbejdede naturligvis et meget præcist koncept og en handlingsplan; jeg var ligefrem ude med et fotohold fra TV2Nord at lave en prøveudsendelse med en herlig – kvindelig! – murer, men ak: den nødvendige interesse for og opbakning til denne tredje trilogi, hvis live-element skulle være en slags rekrutteringsmesse, hvor unge kunne mødes med håndværkerne for at opleve de gamle fag, udeblev og jeg måtte arkivere projektet i skrivebordsskuffen. Det var – skuffende.

Forleden så jeg så en TV-udsendelse på en eller anden kanal, hvor man portrætterer de gamle håndværk ud fra et koncept, jeg kendte ret godt. Sådan er der så meget…