Klumme: Se Mig!

En venlig læserinde af erindringerne har spurgt, om ikke jeg kan genudsende nogle af de klummer, jeg i 2011 udgav i bogen “Klummer er osse brød” og som er udsolgt. Bogen var i sig selv en genudsendelse af de 90 klummer, jeg skrev i gratisavisen Centrum i dens 9 måneder lange levetid i 2009-10. Her kommer så:

Se mig!

“Se mig” skriger blondinen i sportsvognen lydløst og gir speederen et diskret klem mens hun venter på grønt lys. 

De fleste bruger tid ved spejlet, stjæler sig til narcissisme i butiksvinduet og elevatorens blanke stål og spejler sig i andres øjne. Bedst er, at man ikke selv behøver konstatere hvor dejlig man er før andre gør det. 

Narcissistisk trick: vi du have en modgående på gaden til at se dig, så stir intenst ind i hendes øjne 20 m før I krydser hinanden og hun ser dig garanteret i et splitsekund! 

Paris Hilton-fænomenet handler om at skabe opmærksomhed for opmærksomhedens egen skyld. Hendes eneste kvalifikation er vist at være synlig og det lever hun så af. Hun er idol – hvem vil ikke gerne være millionær for det skinbarlige ingenting?

Google sender billeder fra hver eneste kvadratmeter i USA og de unge er henrykte! Vi halvgamle skeptikere, der har læst Orwells 1984, er utrygge ved al den overvågning – principielt naturligvis, for vi har jo ikke noget at skjule. Men unge mennesker kan ikke få nok bevågenhed – og overvågning. De vil ses og det i alle situationer. Bedst er det, hvis man findes på YouTube og har rigtig mange hits. Værst er at paparazzi-kulturen også kan føre til mobning, vold for kameraets skyld og selvmord på nettet. 

Onkel Freud definerede narcissisme som noget á la selvkærlighed udadtil, tomhed og ringe selvværd indadtil og manglende empati og respekt for andre.  I dag kunne man kalde det Hilton-syndromet og det er ret udbredt!

Denne form for egodyrkelse er farlig. Jeg går ind for at man kender sit værd og ikke er bange for at vise det. Jeg synes det er fedt at se og blive set. Jeg holder bestemt ikke mit lys under en skæppe. Men nok er nok!

Lad være at se på blondinen i sportsvognen, selvom det er svært! Vær diskret når du dyrker dig selv i butiksvinduet! Tænk på hvad du udstiller på Nettet – det blir der! Lad være at falde på halen for ingenting og en femøre! Før du åbner persiennen til dit liv, så ha noget at vise frem! – Både indeni og udenpå…