Glædelig pinse – løft din sjel!

Medens Danmark endnu har Anden Pinsedag vil jeg benytte denne til at henlede opmærksomheden på en sanger, som jeg lærte at kende i min barndom, og som er en del af min musikalske arv. Jeg kom i tanker om ham forleden, da jeg zappede forbi en norsk TV-station, der bragte et portræt af ham. Jeg lyttede et par minutter for jeg har ikke hørt en lyd til ham siden jeg var 9-10 år.

Dengang blev jeg stopfodret med sange af og med Samuelsen, fordi min meget missionske farfar hørte singleplader med ham dag ud og dag ind. Omgivelserne havde ikke noget valg – farfar skulle ideligt høre “Jeg sunket var ned i det dybe dynd” og “Løft din sjel”.

Samuelsen var missionær og singer-songwriter. Hans vigtigste kvalifikation var, at han havde været en meget stor synder, men var blevet frelst og det er et godt udgangspunkt i missionske kredse. Jo mere synd, des bedre – forudsat altså, at man bliver frelst, hvilket bl.a. kræver bekendelse.

Det gjorde Samuelsen – han bekendte i ét væk. Han skånede ikke sig selv og lagde ikke fingre imellem. Jeg husker mest hans alkohol-fortid som gav stof til flere sange. I et særegent mix af country og jazz, og med den utraditionelle kombination af vibrafon, harmonika og banjo bag Samuelsens skælvende, alkoholiserede stemme, skaffede han sig hit på hit med sine sange om og til Jesus.

Sproget var norsk og det er en vigtig pointe. I missionske kredse var norsk et gudesprog – i hvert fald dengang. Når man bad, og det gjorde man ofte, tiltalte man Vorherre “Gyd” og det gode danske udtryk “sjæl” blev udtalt “sjel” – selv af min ærkedanske farfar. Man troede vist, at man kom tættere på Gud på norsk eller at Vorherre var mere lydhør på det sprog, som jo ellers er ret ungt.

Samuelsen grundlagde i 1958 pinsebevægelsen “Maran Ata” (på Jesu eget sprog aramæisk for “Herren kommer”), som bredte sig til Jylland og ifølge KRAK stadig har hovedkontor i Brædstrup ved Horsens. Samuelsen selv døde i 1987, 62 år gammel, men hans sange har fået evigt liv og kan findes på nettet. Nyd “Jeg sunket var” og “Løft din sjel” via disse links: