Magasin-skribent

Jeg er også journalist. Min uddannelsesmæssige baggrund ligger på det musiske og akademiske, men jeg har siden sidst i 70’erne haft journalistik som min væsentligste indtægtskilde, og siden 1978 været fuldgyldigt medlem af Dansk Journalistforbund (dengang var medlemsskab ikke så let at få, som det blev senere). Min erfaring og en mængde kurser har dog skaffet mig en slags kvalifikation inden for faget, selv om jeg, i min tid på Nordjyllands Radio, undgik at komme på morgenvagt om sommeren med begrundelsen, at jeg ikke var “uddannet til at ringe til Politiet og spørge, om der var spændende nyt fra natten”.

Jeg er på ingen måde den slags journalist, man kalder undersøgende eller dybdeborende, som har fået en vis status de senere år. Alligevel havde jeg nogle år omkring 1980, hvor jeg fik lejlighed til at arbejde lidt dybere med stoffet, end de daglige kommentarer, anmeldelser og reportager til dagbladene. Ved siden af min fuldtidsansættelse i DR skrev jeg free lance og fik lejlighed til at bidrage med stof til bl.a. Samvirke, Ud & Se, der var helt nyt dengang, og fagblade som norske Ballade, der handlede om samtidsmusik og OPUS, der var et dansk, musikpædagogisk tidsskrift. Kort sagt: jeg var magasin-skribent.

Det var på flere måder en gylden tid. Det var skønt at kunne bruge tid på en som regel større artikel om et emne, man ikke fandt andre steder. Der blev også knejset lidt med nakken, når resultatet fremkom i form af flot layoutede, gennemarbejdede og korrekturlæste (!) opsætninger oftest over adskillige sider. Ikke mindst var det meget tilfredsstillende, at alt dette kunne lade sig gøre på grund af de rundhåndede honorarer, der flød ind på kontoen – som regel hvad der i dag ville svare til 10-15.000 kr. Leverancerne til magasinerne blev også en mellemvej til det noget større format, bøgerne, enten i eget navn, eller som bidragyder til antologier og den slags. 

Nyligt fik jeg mulighed for igen at smage på magasin-skriveriet, da min ven Hans Hermansen hyrede mig til at levere stof til et nyt magasin, han har sat i søen. “The Global” hedder det og jeg skal skrive om det, jeg ved mest om, kunst og kultur. Debut’en blev en omtale af Verdensballetten og vi er i tænkeboks om bidraget til næste udgave.

Herligt!