10 år ældre

Sydkoreanerne blev forleden automatisk et år ældre. Det hænger sammen med en gammel tradition, der sagde, at éns alder måles fra undfangelsen eller tidligere. Man har nu tilpasset sig resten af verden. På en eller anden måde knytter det sammen med hvad der er ved at blive en global diskussion om abort. Hvornår er et liv et liv? Dette skal ikke behandles her, men Sydkoreas ændring har bragt en erindring frem, der også handler om alder.

Det var i Paris engang i 2002 midt om natten. Min elskede Sofie havde adgang til harpefabrikken Camac’s showroom i forstaden Pantin, hvor hun kunne øve om aftenen. Jeg passede min nattesøvn, men hjemkommet fra øvning ruskede hun mig vågen med en begejstret konstatering: “Evan, jeg er 44 år”. “Nej, du er 34 år, Sofie” svarede jeg og lukkede øjnene igen, men det var tydeligt, at der var et emne, Sofie ville have behandlet nu og her, og når dét skete, måtte man engagere sig, hvis man ikke ville gå glip af en god oplevelse.

Sofie havde simpelthen besluttet sig for at ændre alder – i opadgående retning. Det skal nævnes, at den biologiske alder 34 passede meget godt til denne modne, meget smukke, empatiske og talentfulde kvinde, og umiddelbart var det vanskeligt at finde argumenter for den annoncerede ændring. Det mente Sofie nu ikke. Før hun gik i gang med argumenterne undrede hun sig over, at mange fik ændret navn, køn og andet som var det en vare man købte i Monoprix, medens hun ikke havde hørt om nogen, der skiftede alder. Nu er hun ikke til falds for tilfældige trends, så der var mening med “galskaben”. 

Ud over nogle meget personlige grunde, som hun skal have for sig selv, forestillede hun sig, som jeg husker det, en slags symbiose mellem alder og erfaring. At man ved at tænke sig ældre og manifestere sig som sådan rent faktisk bliver klogere og måske endnu ældre, at man ved suggestion og konkret bevidsthed som sin vedtagne alder kunne udvikle sig til et bedre menneske. Nå ja og blandt de mindre seriøse grunde nævnede hun det forhold, at når hun gik på club og yngre mænd forsøgte at forføre hende blev attraktionen så meget større, når hun nævnede sin alder…

Sofie søgte faktisk relevante myndigheder i Danmark og Frankrig om at måtte ændre alder, men hendes argumenter fandt ikke nåde for gammeldags tænkende departementschefer. Så hun fik altså ikke lov til at være 44.

Det fantastiske projekt resulterede i øvrigt i en glimrende montage i DR’s P1, hvor hun poetisk, overraskende sagligt og logisk redegjorde for sine bevæggrunde til skiftet. Jeg har desværre ikke set den skønne i over 20 år, så jeg ved ikke, hvilken alder hun har i dag. Egentlig er det også lige meget så længe hun forbliver den hun er. Inklusive indfald, der nager nattesøvnen.