Kærligheden 3 – for evigt

Kærlighed og giftermål blandes sammen i kirkens vielsesritual. Man siger ja til at “elske hinanden til døden skiller” og det er jo noget af et løfte. Op imod halvdelen af dem, der lover det, bryder da også løftet og bliver skilt. For: kan kærlighed vare evigt? Og hvor lang er evigheden? For en del mennesker ophører kærligheden ikke med døden. Så bliver spørgsmålet om kærlighedens holdbarhed for alvor kompliceret.

Jeg har kun én gang aflagt kærlighedsløftet i kirken, selvom jeg har været gift flere gange. Den ene gang var det dog også med en vis justering af formuleringen af løftet. Vi lovede hinanden kærlighed og samliv “til kærligheden bliver kold”. Det gjorde den nu ikke, løftet holder stadigt, selvom vi blev skilt. 

Der findes en stor håndfuld mennesker, jeg har elsket meget længe og som jeg tror, jeg vil elske altid, altså evigt eller til jeg dør, men skulle én af dem dø for mig, tror jeg, min kærlighed vil bestå. Og når jeg er død? Hvorfor ikke? Jeg kan naturligvis ikke vide det, så ethvert løfte herom vil være abstrakt, hvilket jo blot viser, at det med at blande kærligheden sammen med mere eller mindre officielle ritualer, ikke er nogen god ide. Men det, man kunne kalde den ægte kærlighed, er for mig uigenkaldelig og har et evighedsperspektiv.

Kærligheden er uransagelig og uforudsigelig – den går sine egne veje og lever sit eget liv. Alligevel er den jo ikke “overnaturlig”, men lever også i et menneskeligt univers, påvirket af tid, rum og omstændigheder, mellem mennesker snarere end i dem; tror jeg nok.

I det hele taget hænger kærlighed og tro sammen for mig. Ikke blot kærligheden til Vorherre og hans skabninger sådan generelt, men også den konkrete kærlighed til det bestemte menneske. Selvom kærligheden er jo ikke særlig konkret. Den kan ikke bevises, men alene vises, og selv der kan den være vanskelig at få øje på. For ikke at sige begribe eller gribe. Man kan række ud efter den, men hvis den ikke er der kan søgningen blive ørkesløs. Det er måske hemmeligheden ved kærligheden: Hvis den er der, er den der. Det har forhåbentligt de fleste erfaret.