Rap’n Skrald

I 2004 vendte jeg tilbage til min fødeby Aalborg efter at have boet i København og Paris nogle år. Egentlig var det fordi jeg kørte forkert – den frygtelige historie fortælles senere her på sitet. Men jeg bosatte mig altså midlertidigt i limfjordsbyen og det gik op for mig, at byen simpelthen var møgbeskidt, selvom man smykkede sig med sloganet “Aalborg ren blå grøn”. Det flød med affald i gaderne fra respektløse borgere og gæster, og skraldemændene kunne ikke følge med.

Jeg tog 200 fotos af svineriet, lagde dem ud på internettet på domænet www.renaalborg.dk og tog for en ordens skyld til Hamburg for at tage lignende gadefotos, dog af en helt ren by, betragteligt større end Aalborg. I 2007 kørte Nordjyske Stiftstidende en stor kampagne med forsider og helsides reportager, mit billeddigt blev vist i TV, TV2 Nyhederne fulgte sagen op og jeg tilbød rådmanden for skrald Mariann Nørgaard, at hun kunne købe domænet www.renaalborg.dk af mig for de 145 kr. jeg selv havde betalt, forudsat at hun fik gjort rent i byen. Rådmanden kunne dog ikke se det affald, som mange andre kunne, bl.a. den tidligere rådmand for skidt. 

Mit billeddigt på nettet fortsatte og i 2009 havde Kulturnatten i Aalborg temaet “skrald”. Man bad mig skrive et digt til programmet idet den berømte rapper Niarn havde meldt forfald. Jeg skrev en rap, som blev trykt i programmet og som jeg optrådte med flere steder i byen i løbet af kulturnatten. “Rap’en Skrald” hedder værket og det lyder sådan idet man rapper teksten:

Når nu Niarn ikke vil/siger Evan gerne til /jer at skrald er noget møg/lissom støv og støj og røg/vi kan se det overalt/det er alt for alt for galt/man kan næppe komme frem/hverken eller ud og hjem/søndag morgen klokken 3/uanset om der er sne.

Hvorfor dette svineri/hvorfor denne svinesti/pizzabakker her og der/cola, øl og bræk især/det er ikke til å bær/kig dig om og tjek det ud/det ser Herrens ud v Gud/brug dog hellere forstanden/brug dog helre skraldespanden.

Erik J er skraldemand/og han gør da hvad han kan/hvis han må for Mariann/når han kører i sin spand/søndag morgen klokken 3/uanset om der er sne/man kan græde eller le/men det bedste ville være/hvis vi alle kunne lære/skrald og brandert hjem at bære!

“Erik J” gik for få år siden på pension efter 40 år som skraldemand i byen. Han var stolt over sit job. Respekt!