Et særligt møde – Ib Grønbech i kombak

Da dette skrives kan man i medierne læse, at visesanger og vendelbo Ib Grønbech efter 12 års næsten tavshed har udgivet nye sange, som han drager rundt med som tidligere. Det glæder mig meget både fordi jeg synes han har “noget at komme med” og gør det talentfuldt – og fordi jeg i 2007 lærte Ib indgående at kende med det formål at skrive en bog om ham.

Egentlig havde min forlægger bedt mig skrive om en anden troubadour fra Vendsyssel, men det var jeg ikke interesseret i – jeg ville gerne skrive om Ib Grønbech. Det var en intuitiv fornemmelse af at der var en spændende og ikke så kendt historie gemt i dette på samme tid meget offentlige og private menneske. Jeg blev bestemt ikke skuffet, tværtimod.

Bogen fik titlen “Beatleshår eller behagesyge – bogen om Ib Grønbech” og her skal ikke tages stilling til kvaliteten af bogen, men i kapitlet “Efterskrift” kan man bl.a. læse: “Da Ib hørte om planerne om at skrive en bog om ham, var han lettere skeptisk. Om den nu kunne blive interessant nok og den slags. Men gennem de mange og lange samtaler, som danner grundlag for bogen, fandt vi ud af, at Ibs liv, som er underligt tosporet, faktisk er ret så interessant. Fordi det på samme tid ligner mange andres liv og overhovedet ikke gør det. Efter at have kendt Ib sporadisk siden han brød igennem, kom jeg for alvor ind under huden på ham de måneder i efteråret 2007. Det gjorde faktisk lidt ondt på os begge ind imellem. Men for mig blev det mødet med et kærligt, ærligt, engageret og tænksomt menneske. Og en begavet og talentfuld kunstner. Det møde ville jeg nødigt have undværet – og det går aldrig i glemmebogen. Tak for dine betroelser, Ib – både dem, der kom med i bogen, og dem, der bliver mellem os”.

Denne dybfølte tak til Ib står gælder stadig og derfor er Ibs genkomst – det han måske selv ville kalde “kombak” – herligt at opleve.