dr.dk/avantgarde

Forleden fejrede én af Danmarks Radios mest kvalificerede historieskrivere, tidligere radiodirektør Leif Lønsman (i øvrigt et prægtigt menneske) på Facebook en digital milepæl i form af 25 året for “DR Online”, hvor man altså introducerede begrebet internetradio. Det fik mig til i en kommentar til opslaget dels at gøre opmærksom på verdens første døgnkanal med såkaldt ny musik, som jeg og min makker Anders Elberling åbnede i 2002 under adressen www.dr.dk/avantgarde idet jeg også lovede at fortælle den sælsomme historie om kanalens korte liv.

Kanalen blev til ved selvtægt og en enorm mængde forhandlinger med 25 radiofonier, pladeselskaber m.v. over hele verden for at få rettighedsforhold, logistik m.v. på plads – og dét uden penge! Vi trykkede på start-knappen som åbning på IREM – International Rostrum for Electroaccoustic Music – en konkurrence med deltagelse af 25 radiofonier fra hele verden. Danmarks Radio var vært ved 2002-udgaven og det var en stor og succesfuld begivenhed. 

dr.dk/avantgarde sendte i døgndrift og der gik faktisk et par måneder før de ansvarlige i DR, en særlig online-afdeling i TV-BYen opdagede kanalens eksistens. Vi fik at vide, at kanalen skulle lukkes fordi der ikke fandtes en strategi for internetkanaler i DR. Min hukommelse i den sag var hullet som en si og jeg glemte at føre forbuddet ud i livet igen og igen. 

Vi havde skaffet et scoop til vores kanal. Året forinden påbegyndte man nemlig en opførelse af John Cages orgelværk “As Slow As Possible” i en lille kirke i den tyske landsby Halberstadt. Vi fik lov at linke til musikken, så avantgarde-lytterne kunne høre Cage’s underlige værk, der bemærker sig ved at tage 639 år at spille igennem! Det brugte jeg som argument for at bevare avantgarde, da jeg en dag fik besøg af en chef ude fra Online-afdelingen med endnu en ordre til at stoppe kanalen. Jeg husker desværre ikke hans navn, men jeg sagde til ham: “OK, vi lukker så avantgarde, men vi skal vel ikke slukke midt i et stykke musik…?”. “Nej selvfølgelig ikke, men når det nummer så er færdigt”, svarede den imødekommende mand. Senere på dagen ringede han mig op og sagde “Du er da helt umulig” – han havde opdaget Cage-finten.

dr.dk/avantgarde blev nedlagt, men senere fik DR jo adskillige internetkanaler med forskellige musikgenrer ligesom DAB-modtagere kom mere på mode. Det var lidt synd, for netop ny musik, der har en snæver, men meget engageret lytterskare, passede som fod i hose til internettet og Elberling og jeg fik mange roser for initiativet – bare ikke i DR. Men det var hverken første eller sidste gang, glimrende idéer blev skudt ned i det firma.